PITOVNI PIŠČANCI

PITOVNI PIŠČANCI

Piščanci pašne reje so ključni pri obnovi narave in delovanju kmetije. Piščanci so od 3 tedna starosti na pašnikih, kjer uživajo v soncu, jejo deževnike in žuželke, spodbujava jih h gibanju in ne dodajava zdravil.

Pitovni piščanci (ali brojlerji, mesni, beli piščanci) so trenutno osrednji del naše zgodbe. Iz več vzrokov.

Prvi je ta, da kot družina od mesa pojemo največ piščančjega in sva želela imeti nadzor nad njegovim izvorom in dobrobitjo. Dobrobitjo v smislu, da so najini piščanci od dveh tednov starosti pa do njihovega edinega slabega dne zunaj na travniku. Nimajo samo v steni hleva luknje, skozi katero se lahko teoretično sprehodijo ven, ampak so v posebnih premičnih piščančnikih (ki jih varujejo pred dežjem in plenilci- imamo kar nekaj sosed lisic) vsak dan na sveži zeleni travi. S tem se oni počutijo bolje, pa tudi njihov izpust zaradi gaženja ne postane blatna mlakuža. Tak način reje je po tujini že precej razširjen in od tam sva dobila tako navdih, kot potrditev, da deluje.

Drugi razlog je njihova hitra rast: čeprav rediva počasneje rastoče slovenske križance Prelux-BRO, ki jih selekcionirajo in vzrejajo na Biotehniški fakulteti, dosežejo živali končno velikost že po nekaj mesecih (pri govedini večinoma več let). Za primerjavo: Prelux-BRO raste do končne velikosti do 3 mesece, medtem ko komercialni križanci Ross 308 (ki jih gojijo praktično vsi večji rejci v Sloveniji in tudi po Evropi) “zreli” že v 6 tednih.

Tretji je, da s svojimi kakci in z brskanjem zelo ugodno vplivajo na rast trave in povečujejo količino organske snovi v tleh (po domače: organska snov je tisti del tal, ki zadržuje vodo, je pa tudi pomemben vir hrane za mikroorganizme, ki hranila v njej delajo lažje dostopna rastlinam).

Nenazadnje je pa na ta način vzrejeno piščančje meso v Sloveniji skoraj nemogoče dobiti in si želiva, da bi se to v prihodnosti spremenilo. Ko sva prvič poskusila svojega piščanca, kar celega spečenega v pečici s krompirjem, sva si rekla: “Konec! To je to!” In z rejo na najin način želiva vsaj malo izboljšati možnosti, da ta občutek doživite tudi vi.